Gerçek kişi herkes aynı zamanda tüketici olup tüketici sıfatıyla iş ve işlemler yapmaktadır. Bunun yanında tüzel kişilerde bazı iş ve işlemlerini tüketici sıfatıyla yapmaktadırlar. Hayatımızın her alanını işgal eden tüketici iş ve işlemlerinden bir takım sorunlar çıkabilmektedir.

Örneğin uygulamada sıklıkla karşılaşılan örneklerde olduğu gibi inşaat şirketinden alınan taşınmaz beklenildiği gibi olmayabilir ayıplı imal edilmiş olabilir, tatil için satın aldığınız tatil paketi ya da paket tura dair reklamlarda vaat edilen hizmetlerle gerçekte sunulan hizmetler uyuşmayabilir, konakladığınız otelde ya da yemek yediğiniz restoranda size bozuk ürünler sunulabilir. Ya da gittiğiniz güzellik merkezinde ya da epilasyon merkezinde yapılan uygulama vücudunuzda hasarlar oluşturabilir. Satın alınan ürünlerin ayıplı üretilmesi veya satış sonrası hizmetlerin ayıplı olması, sizde ya da yakınlarınızda bedensel zararlar ya da eşyalarınız da maddi zarar oluşturabilir. Bu örneklerde, tüketicinin uğradığı zararlara karşılık tazminat talep etmenin yanında bunlar için yapılan ödemeler de ödemenin yapıldığı tarihten itibaren işleyecek olan yasal faiziyle geri alınabilir.

Üreticilerin, ithalatçıların ve dağıtıcıların sorumluluğunu düzenleyen 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu 12/03/2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir Bu kanunla ayıplı üretilen ürünlerin verdiği zararlardan üreticiler, bu ürünleri yurt dışından ülkemize ithal edenler ve bu ürünlerin dağıtımını yapan firmaların sorumluluğu düzenlenmiş ve bunlara ilişkin cezai ve hukuki sorumluluklar getirilmiştir. Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra bu kanunun içeriğinden bahsedilen ilk makaleyi yazanlardan biri de kurucu avukatımız Turan ÖZKAYA’dır. Bahsedilen makaleye internet sitemizden ulaşılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir