Sigorta hukukunda zenginleşme yasağı, sigorta ettirenin sigorta sözleşmesini kullanarak zenginleşemeyeceğini ifade eder. Zenginleşme yasağı ilkesi zarar sigortaları için geçerli olmakla birlikte  meblağ sigortaları için geçerli değildir. Zarar sigortalarında sigortalının zararı -yani malvarlığı değerlerinde meydana gelen eksilme- giderilir fakat malvarlığı değeri önceki değerine göre  artırılmaz. Bu husus Ticaret Kanunumuzun 1459. maddesinde düzenlenmiştir. 1459. madde “Sigortacı, sigortalının uğradığı zararı tazmin eder.” demek suretiyle sigortacının sadece sigortalının uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlü olduğunu ifade etmiştir.

       Sigorta sözleşmeleri, sigorta yaptıranlarca zenginleşme amacıyla kullanılamaz aksi takdirde sigorta sözleşmelelerinin bahis ve kumardan bir farkı kalmaz. Ticaret Kanunumuz sigorta yaptıranların sigorta sözleşmelerini kullanarak zenginleşmelerini önlemek için bir takım kurallar düzenlemiştir. Bunlar:

1) TTK m. 1463 aşkın sigorta
2) TTK. m. 1467 çifte sigorta
3) TTK. m. 1472 halefiyet ilkesi düzenlemeleridir.

       Ticaret Kanunu’nun yaptığı bu özel hukuk düzenlemelerinin yanı sıra ayrıca sigortalıların bu ilkeye aykırı olarak yaptığı işler, çoğu zaman Türk Ceza Kanununa göre de suç oluşturduğu için hapis cezasına da çarptırılabilmektedirler. Örneğin sigortalının aynı değeri aynı zaman içerisinde birden fazla sigortacıya sigortalatarak hepsinden sigorta tazminatını alması TCK’ya göre dolandırıcılık suçunu da oluşturabilir. Ve bunun sonucunda kişi hiç bir tazminat alamamakla birlikte hapis cezasına da çarptırılabilir.

AV. TURAN ÖZKAYA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir